NYHEDERGØR MENNESKERETTIGHEDER TIL EN DEL AF HVERDAGEN

NIGERIANSK MENNESKE­RETTIGHEDS­AKTIVIST GØR SIN EGEN PASSION TIL MANGE ANDRES PASSION

Duke Ifeaka fra Nigeria (på hug til højre) byggede et succesfuldt mønster med bevidsthed om og uddannelse i menneskerettigheder i en by og ønsker nu at sprede det i hele sit land.

 

Gennem kreative udendørs lektioner og klasseværelse sessioner, får Duke Ifeakas menneskerettighedsbevægelse alle engageret i hans kampagne for fred i Nigeria.

Videregående studerende Duke Ifeaka Amaliechi fra Obafemi Awolowo University faldt over hjemmesiden for Unge for Menneskerettigheder (på engelsk: Youth for Human Rights, forkortet YHR), mens han ledte efter, hvordan han kunne takle krænkelse af menneskerettighederne i sit land.

Hans land, Nigeria, er et land, der kæmper mod en berygtet historie om krænkelser af menneskerettighederne – med en kamp mod oprørsgruppen Boko Haram og med 2,5 millioner fordrevne mennesker i landet, bare som en start.

”Mange af de konflikter, jeg ser i Nigeria, ville kunne undgås, hvis folk virkelig forstod menneskerettighederne,” siger Duke.

Han bestilte materialer fra YHR og begyndte at afspille filmen ”Historien om menneskerettigheder” på travle offentlige steder såsom indkøbscentre, spisesteder og rundt omkring på sin universitetscampus. Der var ingen salgssteder, han ikke tog til – Duke gik hvor end, folk gik hen. Han fik til og med afspillet filmen på selvbetjente salgsautomater, på natklubber og ved svømmebassiner.

”Livredderen, der var ansvarlig for svømmebassinet, bad mig endda om at sende nogle hæfter til ham.” De igangsatte ”Svømmer for fred og menneskerettigheder”-events – og placerede undervisningsmaterialer omkring poolen samt reklamerede formålet og en nedsat pris på disse dage. ”Antallet af folk, der mødte op, var imponerende, og jeg uddannede mange mennesker i menneskerettigheder.”

Med skoler som sit næste mål, appellerede Duke til sine ligemænd ved universitetet om at slutte sig til bevægelsen. Han opbyggede hurtigt et hold på 23 og ”trænede trænerne” – underviste dem alle i hele YHR-pensummet, så de derefter kunne undervise skoleklasser.

De har allerede indført menneskerettighedspensummet i skoler i delstaterne Lagos og Osun i Nigeria, mens de fortsat afspiller YHR-film på steder så langt væk som delstaten Enugu. Stadig flere skoler har anmodet om og venter på deres tur til at modtage programmet.

Dukes ultimative mål er at gøre hver skole til en ”menneskerettighedsvenlig skole” og en skole, hvor en ”kultur af fred” er en daglig realitet.

Holdet tager nu tilbage til alle de deltagende skoler og danner selvforsynende menneskerettigheds-klubber, som vil fremme det arbejde, de har startet, og bringe den samme uddannelse til den næste generation. Efterhånden som efterspørgslen efter programmet fortsætter med at vokse, deler holdet sig i mindre hold for at sprede dette succesfulde mønster udover Nigeria.

”Min vision for at fremme menneskerettighederne i Nigeria når længere end klasseværelserne, indkøbscentrene, parkerne og andre steder, hvor jeg har har været i stand til bringe denne kampagne til. Fordi det er ikke nok at tale om menneskerettigheder, man må tro på dem og gå i gang med at arbejde på dem,” konkluderer Duke.TAGER AFFÆRE
Din historie kunne blive fortalt

Nyder du at læse historier om fremskridtene med menneskerettigheder rundt omkring i verden? Har du nogensinde spekuleret over, om din egen historie kunne blive fortalt?

United for Menneskerettigheder er et globalt netværk af lærere, professorer, advokater, aktivister, forældre, unge og frivillige, der alle er forbundet af deres fælles formål om at gøre menneskerettighederne til en realitet. Mens du læser dette, er du allerede en del af holdet.

Hvis du har haft succes med at anvende materialerne og pensummet for United for Menneskerettigheder eller Unge for Menneskerettigheder og gerne vil dele dine udfordringer og succeser med andre, så vil vi gerne høre fra dig for muligvis at fortælle din historie i et fremtidigt nyhedsbrev.

Send venligst din historie. Vi vil om nødvendigt interviewe dig via telefon eller e-mail og derefter skrive din historie.

Vi venter på at høre fra dig!Vi har brug for din hjælp

Bliv en del af den internationale menneske­rettigheds­bevægelse ved at blive medlem af United for Menneskerettigheder. United for Menneskerettigheder hjælper enkeltpersoner, lærer, organisationer og statslige organer i alle dele af verden med at øge bevidstheden om Verdenserklæringen om Menneskerettighederne.

DOWNLOAD »
DOWNLOAD