Menneskerettigheder
OVERTRÆDELSER

Menneskerettighedsforkæmpere er enige om, at 60 år efter, den blev udgivet, er Verdenserklæringen om Menneskerettighederne stadig mere en drøm end virkelighed. Overtrædelser finder sted i alle dele af verden. For eksempel viser Amnesty Internationals Verdensrapport fra 2009 og andre kilder, at personer bliver:

  • Tortureret eller misbrugt i mindst 81 lande
  • Står over for uretfærdige retssager i mindst 54 lande
  • Begrænset i deres ytringsfrihed i mindst 77 lande

Og ikke kun det, men især kvinder og børn bliver marginaliserede på utallige måder, der er ikke pressefrihed i mange lande, og anderledes tænkende gøres tavse, alt for ofte permanent. Mens der har været nogle fremskridt i løbet af de sidste seks årtier, plager overtrædelser af menneskerettighederne stadig vores verden i dag.

For at hjælpe med at informere dig om den sande situation over hele verden, giver dette afsnit eksempler på overtrædelser af seks Artikler i Verdenserklæringen om Menneskerettighederne (VOM):

ARTIKEL 3 – RETTEN TIL LIV

”Enhver har ret til liv, frihed og personlig sikkerhed.”

I 2007 blev der dræbt omkring 6.500 mennesker under væbnede konflikter i Afghanistan, af hvilke næsten halvdelen var civile, der blev dræbt af oprørere. Hundredvis af civile blev også dræbt under selvmordsangreb fra væbnede grupper.

I Brasilien dræbte politiet ifølge officielle tal mindst 1.260 personer i 2007 – det største antal til dato. Alle hændelser klassificeret som ”modstandshandlinger” og blev kun undersøgt lidt eller slet ikke.

I Uganda dør 1.500 mennesker hver uge i landets lejre for hjemstavnsfordrevne personer. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen er 500.000 døde i disse lejre.

Vietnamesiske myndigheder tvang mindst 75.000 narkomaner og prostituerede ind i 71 overbefolkede ”rehabiliterings”-lejre. De tilbageholdte blev stemplet med betegnelsen ”høj risiko for at pådrage sig HIV/AIDS”, men de blev ikke givet nogen behandling.

UNDERSKRIV VORES APPEL