Menneskerettigheder
OVERTRÆDELSER

ARTIKEL 4 – INTET SLAVERI

”Ingen må holdes i slaveri eller trældom; slaveri og slavehandel under alle former skal være forbudt.”

I det nordlige Uganda har LRA-guerillaer (Lord’s Resistance Army – Herrens Modstandsbevægelse) kidnappet 20.000 børn i løbet af de sidste 20 år og har tvunget dem i tjeneste som soldater eller sex-slaver for hæren.

I Guinea-Bissau er børn helt ned til fem-års-alderen blevet smuglet ud af landet for at arbejde i bomuldsmarker i det sydlige Senegal eller som tiggere i hovedstaden. I Ghana bliver børn fra 5 til 14 lokket med falske løfter om uddannelse og fremtid til farligt, ulønnet arbejde i fiskeindustrien.

I Asien er Japan hoveddestinationen for indsmuglede kvinder, især kvinder der kommer fra Filippinerne og Thailand. UNICEF vurderer, at der er 60.000 børneprostituerede på Filippinerne.

USA’s udenrigsministerium vurderer, at der smugles 600.000 til 820.000 mænd, kvinder og børn over internationale grænser hvert år, af hvilke halvdelen er mindreårige og inkluderer et rekordhøjt antal kvinder og piger, der flygter fra Irak. I næsten alle lande, inklusive Canada, USA og England, er deportation eller chikane den almindelige reaktion fra myndighederne, uden nogen hjælp til ofrene.

I den Dominikanske Republik førte en smuglerrings handlinger til kvælningsdøden for 25 gæstearbejdere fra Haiti. I 2007 fik 2 civile og 2 militære officerer milde fængselsstraffe for deres andel i disse handlinger.

I Somalia døde der i 2007 over 1.400 flygtninge fra Somalia og Etiopien på havet under menneskesmugling.

ARTIKEL 5 – INGEN TORTUR

”Ingen må underkastes tortur eller grusom, umenneskelig eller vanærende behandling eller straf.”

I 2008 fortsatte amerikanske myndigheder med at tilbageholde 270 fanger i Guantánamo Bay, Cuba, uden anklager eller retssag og udsatte dem for ”water-boarding”, tortur der simulere drukning. Tidligere præsident George W. Bush gav bemyndigelse til, at CIA kunne fortsætte deres hemmelige tilbageholdelser og forhør, på trods af at det overtrådte internationale love.

I Darfur er vold, grusomheder og bortførelser ved at tage overhånd, og de er næsten helt afskåret fra hjælp udefra. Især kvinder er ofre for hæmningsløse overfald med over 200 voldtægter i nærheden af en lejr for hjemstavnsfordrevne personer i løbet af en periode på 5 uger, uden at myndighederne gjorde nogen anstrengelser for at straffe gerningsmændene.

I den Demokratiske Republik Congo anvender regeringens sikkerhedstjeneste og bevæbnede grupper regelmæssigt tortur og unødvendig vold, inklusive vedvarende prygl, knivstikkeri og voldtægter af mennesker i deres varetægt. De internerede holdes i isolation, somme tider på hemmelige forvaringssteder. I 2007 tilbageholdt og torturerede den Republikanske Garde (præsidentens garde) og elitestyrker i Kinshasa tilfældigt tilbageholdte personer, som var blevet stemplede som kritikere af regeringen.

UNDERSKRIV VORES APPEL