NYHEDERGØR MENNESKERETTIGHEDER TIL EN DEL AF HVERDAGEN

PAKISTANS BEDSTE OG DYGTIGSTE BLIVER REDDET FRA EKSTREMISME

Pakistanske drenge og piger lærer menneskerettigheder. På under tre år er mere end 20.000 blevet uddannet i Unge for Menneskerettigheders pensum.

Hvordan én mand når tusinder af pakistanske unge med undervisning i menneskerettigheder, før ekstremistiske grupper kan rekruttere dem – og skaber hvad han kalder ”soldater for fred”.

Ekstremister tager hen til skolerne, taler med børnene og rekrutterer dem. De vil have de børn, der er kloge og smarte,” siger Ihsan Hanjra, når han taler om militante grupper, man engang troede primært gik efter de fattige og uuddannede. Men en nylig undersøgelse af en sådan gruppe fandt, at de fleste rekrutter var veluddannede og blev en del af gruppen i en alder af 17 og døde, da de var omtrent 21.

Ihsan Hanjra, en advokat i Pakistans højesteret, er fast besluttet på at forandre deres skæbner. Han har været aktiv i menneskerettigheder i årevis, men det var ikke før, han første gang hørte navnet ”Unge for Menneskerettigheder” i 2014, at han indså sit kald. Han bestilte med det samme materialerne og gik i gang med at undervise de unge, før de militante grupper lærte dem noget andet.

Men han blev nødt til at være forsigtig. ”Det er ikke nemt at dele budskabet om, at ’Alle mennesker er født frie’ – det er som at lege med ild i Pakistan,” siger han. Han henvendte sig til myndighederne i distriktet Gujranwala og fik tilladelse til det første ”Bevidsthed om menneskerettighederne-møde”. Med én undervisningssession der førte til tilladelse til en anden, leverede han snart til hundredvis af folkeskolestuderende ad gangen.

Ihsan Hanjra underviser i programmet direkte fra lærervejledning, men hvad han gør bagefter er enestående. Han udvælger fire studerende – de kvikkeste 5., 6., 7. og 8. klasse elever – og uddanner dem i pensummet. De leverer derefter til naboskoler i de næste fire år. På denne måde accelererer han eksponentielt sin rækkevide og får fat på de bedste og kvikkeste, før ekstremisterne gør.

”Det er ikke nemt at dele budskabet om, at ’Alle mennesker er født frie’ – det er som at lege med ild i Pakistan.”

”Vi skader faktisk vores børn, hvis vi ikke underviser dem i fred og menneskerettigheder, fordi en eller anden vil undervise dem i ekstremisme, og de vil blive soldater for ekstremisme. Jeg vil gerne se dem være soldater for fred,” siger han.

Han rapporter, at han har uddannet 400 lærere og 2.000 af de kvikkeste unge, og han har indtil nu tilsammen uddannet omkring 20.000 elever i menneskerettighederne i Punjab-regionen.FAKTA

EKSTERMISME I PAKISTAN

I denne udgave så du Unge for Menneskerettigheder, der redder unge fra ekstremisme. Her er udfordringen og løftet.

NÆSTEN

50 %

af selvmordsbombere i Pakistan er 16 år gamle eller yngre.

500

BYER

i Pakistan havde mindst ét terrorangreb i løbet af et år, og 180 byer havde to eller flere hændelser.

61.497

OMKOMNE

fra terroristvold i Pakistan fra 2003 til 2016.

87 %

AF MUSLIMSKE

pakistanere siger, at selvmord aldrig er berettiget for at forsvare Islam fra dets fjender.

87 %

AF MÆND OG KVINDER

i Pakistan siger, at det er lige så vigtigt for drenge, som det er for piger, at blive uddannet.Vi har brug for din hjælp

Bliv en del af den internationale menneske­rettigheds­bevægelse ved at blive medlem af United for Menneskerettigheder. United for Menneskerettigheder hjælper enkeltpersoner, lærer, organisationer og statslige organer i alle dele af verden med at øge bevidstheden om Verdenserklæringen om Menneskerettighederne.

DOWNLOAD »
DOWNLOAD