At få Gambia tilbage på banen som en dynamisk styrke for menneskerettigheder

Nfamara Jawneh uddanner ikke kun ungdommen og lokalsamfundet i Gambia i deres menneskerettigheder, men han gør disse menneskerettigheder til en kendsgerning gennem implementering.

Gambia – en splint i Vestafrika, som er omgivet af Senegal – var engang et fristed for menneskerettigheder, men efter et 22-årigt autoritær styre under Yahya Jammeh var nationen plaget af vilkårlige arrestationer, tortur og et uddannelsessystem, der er beskrevet som en ”national katastrofe”.

Men Nfamara Jawneh bliver ikke så let afskrækket. Han blev født i landbrugsområdet Wuli West District i Gambia, og han havde en sjælden mulighed for at få en ordentlig uddannelse i journalistik og ledelse. Han ønskede derfor at give tilbage.

I 2001 dannede han Beakanyang Kafo, hvilket betyder ”lige muligheder for alle”. Han begyndte i Wuli West med sin første succes inden for menneskerettigheder for at åbne for uddannelse til piger i hans hjemby for første gang.

I 2011 fandt han et nyt redskab, Unge for Menneskerettigheder-materialer. Han oprettede partnerskaber med Ministeriet for grund- og mellemskoleuddannelse og National Youth Council for at afholde seminarer i skoler over hele landet. I 2013 tilføjede han en årlig sommerlejr for unge for at skabe ansvarlige borgere med menneskerettigheder som en integreret del.

Nfamara Jawneh med et af hans medlemmer af Unge for Menneskerettigheder Gambia-afdelingen, der giver Hvad er menneskerettigheder?-hæfter til gambiske unge.

Jawneh underviser ikke kun i menneskerettigheder, men får dem også taget i anvendelse. Dette omfatter en kampagne for at få rent drikkevand og solenergi ud til landsbyer i overensstemmelse med artikel 25 i Verdenserklæringen om Menneskerettighederne: ”Enhver har ret til en sådan levefod, som er tilstrækkelig til hans og hans families sundhed og velvære.”

Idet de var fast besluttede på at få et retfærdigt valg, slog syv politiske partier sig sammen i 2016 for at støtte en kandidat, Adama Barrow. I artikel 21 står der: ”Folkets vilje skal være grundlaget for regeringens myndighed; denne vilje skal tilkendegives gennem periodiske og virkelige valg.” Derfor lavede Jawneh og hans hold en række radioprogrammer og sociale medier-videoer for at opmuntre unge til at deltage i den demokratiske proces og stemme. Lange køer prydede valgstederne. Barrow vandt.

Jawneh og hans hold udvidede deres arbejde til nu at reparere de 22 år med skade på landets fundament. De forøgede deres arbejde med skoler og oprettede 25 menneskerettighedsklubber og en plan med Ministeriet for grund- og mellemskoleuddannelse for skoleårene 2017-2019. I mellemtiden gjorde han reklame for menneskerettigheder gennem medierne og nåede over 400.000.

Han har nu uddannet mere end 20.000 gambiere i alle regioner. Da han mødtes med Gambias nye præsident, præsenterede han Unge for Menneskerettigher-materialerne. Landet oprettede til sidst en uafhængig national menneskerettighedskommission for at sikre, at menneskerettighederne fortsat bliver respekteret i Gambia.

DOWNLOAD »
DOWNLOAD