NYHEDERGØR MENNESKERETTIGHEDER TIL EN DEL AF HVERDAGEN

INTERVIEW MED EN FORTALER FOR ET MERE STABILT IRAK

Issa Suffy, programleder for Alliancen for fred og menneskerettigheder (yderst til højre, med front mod kameraet), underviser i menneskerettigheder i Kurdistan.

Midt i et kaos bringer Issa Suffy fornuft ved at undervise i Verdens­erklæringen om Menneske­rettigheder.

Kurdistan er en geo-kulturel region, der dækker dele af Tyrkiet, det nordlige Irak, dele af Iran og det nordlige Syrien. Midt i kaosset i det irakiske Kurdistan er Issa Suffy programleder og instruktør for Alliancen for fred og menneskerettigheder-organisationen og medlem af FN’s hjælpemission.

Da Issa opdagede United for Menneskerettigheder-materialerne, fandt han præcis det, han havde brug for til at undervise sit folk i Verdenserklæringen om Menneskerettighederne. Han samarbejder i sit arbejde med FN’s Menneskerettighedskontor, UNICEF og UNOPS (United Nations Office for Project Services) for at integrere menneskerettighedsprincipperne i kurdiske samfund.

”Alle segmenter i Iraks samfund har brug for at forstå Verdenserklæringens regler,” siger Issa, ”og hvordan de internationale standarder påvirker regeringer og enkeltpersoner.”

Da han blev spurgt, hvad der motiverer ham til at tackle dette emne, siger han: ”Mit arbejde er motiveret af den kendsgerning, at jeg bor i Irak, og efter jeg blev født, har jeg oplevet tre krige, der får mig til at spørge mig selv: ’Hvad er årsagerne til al denne vold, og hvordan kan vi stoppe den?’ En af de situationer, jeg ønsker at håndtere gennem undervisning i menneskerettigheder, er det, at erkendelse og accept af forskelle i et meget kompliceret samfund som det irakiske samfund – som er fuldt af forskellige etniske og religiøse grupper – ikke er en del af vores kultur.

Jeg ønsker at etablere positive og ikke-undertrykkende personlige forhold og løse konflikter på en ikke-voldelig måde. Jeg ønsker at opnå social forandring og få folk til at tage ansvar og deltage i beslutninger, hvilket betyder deltagelse, planlægning og at tage beslutninger.”

Han uddyber yderligere, idet han siger: ”Menneskerettigheder bør være den tredje kilde til lov i Irak og i ethvert demokratisk samfund, et grundprincip i enhvers essentielle uddannelse sammen med at læse og skrive.”

Han opdagede materialerne om menneskerettighederne, mens han søgte på nettet efter en beskrivelse af Verdenserklæringen og stødte på humanrights.com websitet, hvilket han beskriver som en skat. ”Jeg downloadede videoerne og holdt 17 uddannelsesmøder, for det meste til politifolk af forskellig rang. Jeg bestilte pakken til undervisere, og jeg var så glad, at jeg begyndte at sætte plakaterne op overalt. Jeg satte dem på væggene for at vise dem til de studerende, der kom til time. Det var begyndelsen på brugen af materialerne.”

”I er den eneste organisation, der behandler denne type emne, og I er den eneste organisation, der går i detaljer med hver artikel i Verdenserklæringen for at vise det.”

På det tidspunkt var hans materialer på engelsk, men i 2016 modtog han sine første United for Menneskerettigheder-materialer på arabisk og kurdisk. ”Efter jeg modtog de kurdiske materialer, er det lykkedes mig at træne efterretningsofficerer til at undervise i menneskerettigheder på deres akademi, og det lykkedes mig sammen med mine kolleger at få dem til at skifte syn på, hvordan man bruger Verdenserklæringen til gavn for dem og for at ændre deres kollegers og kommandørers adfærd.”

Siden da har han arbejdet med den regionale kurdiske regering for at træne flere sikkerhedsofficerer, såvel som checkpoint-officerer og -kommandører, så de ved, ”hvordan man omgås Kurdistan-regionens borgere og turister på en retfærdig og humanitær måde.”

Issa udtrykker det, han sætter pris på ved United for Menneskerettigheder, med: ”I er den eneste organisation, der behandler denne type emne, og I er den eneste organisation, der går i detaljer med hver artikel i Verdenserklæringen for at vise det.”GENOPRET MENNESKERETTIGHEDER

Bliv en del af den internationale menneskerettighedsbevægelse ved at blive medlem af United for Menneskerettigheder. United for Menneskerettigheder hjælper enkeltpersoner, lærer, organisationer og statslige organer i alle dele af verden med at øge bevidstheden om Verdenserklæringen om Menneskerettighederne.

DOWNLOAD »
DOWNLOAD